Bu yaş gruplarındaki çocuklarda beslenme, enerji ve besin ihtiyaçları yaşa cinsiyete ve aktivite seviyelerine göre değişmektedir.
İki yaşındaki bir çocuk kendi kendini beslemeyi öğrenerek yetişkin tipi beslenmeye geçiş yapar. Çocuğunuzun bağımsız olarak kendi başına yemeye başlaması gelişimsel olarak önemli bir dönemdir. Oyun çağındaki çocuklar kendi istedikleri zamanda kendi istedikleri yemeği istedikleri kadar tüketme eğilimindedirler. Yeni gıdaları denemeye direnç gösterirler ve sürekli en sevdikleri yemeği yemek isterler. Bunlar beklenen davranışlardır. Okul öncesi çocukların beslenme seçimleri ve davranışları çoğunlukla çevresel durumlardan etkilenir. Çocukların öğün zamanlarında yemek yemeseler bile aile ile masada oturmaları çok önemlidir. Böylece aile üyelerinin yeme davranışlarını ve seçimlerini gözlemlerler. Ailesiyle beraber sofrayı paylaşan çocuklar ve adölesanların daha daha sağlıklı oldukları tespit edilmiştir.
Okul çağındaki çocukların besin seçim ve davranışları arkadaşları, aile dışı bireyler ve medya tarafından etkilenir. Ebeveynler negatif etkileri evde pozitif olarak dengelemek zorundadırlar. Genç çocuklar; enerji alımlarını düzenleyebilirler fakat, yetişkinlerin onlara besinsel değeri yüksek ve gelişimsel olarak uygun gıdaları önermelerine ihtiyaç duyarlar.
Çocuklar için önerilen öğün sayısı günde 4 veya 6 dır. Genç çocukların beslenmesinde atıştırma saatleri önemli yer tutar.
Uygun gıda porsiyonları çocuğun yaşına, gıda çeşidine göre değişir.
Çocuklara yaşları için önerilen porsiyonlardan daha fazla gıda verilmesi, aşırı yemeye teşvik edebilir.
Çeşitli gıdaları tüketen ve yeterince güneş ışığına maruz kalan ve sağlıklı büyüyen çocuklarda rutin vitamin ve mineral desteği gerekli görülmez.
İnek sütü dışındaki sütleri kullanan çocuklar( keçi sütü, soya pirinç, badem, hindistan cevizi sütü gibi) ek olarak vitamin D ye ihtiyaç duyabilirler.
Sağlıklı beslenme için, gıdalarda çeşitliliği sağlamak ve bunların zamanlamasını ayarlamak gerekmektedir. Çocuklar gıda seçiminde yer almalı ve her öğünde ne kadar yiyeceğine kendi karar vermelidir.