SAĞLIKLI KİLO ALMA

KİLO ALMAK İÇİN NE YAPMALI?

Kilo Almak İçin Ne Yapmalı? Diyetisyenler olarak, kilo vermek veya kilo almak için diyet yaparken bize başvuran danışanlarımızdan alışkanlıklarını değiştirmeye açık olmalarını bekleriz. Çünkü kilo değişimi ancak alışkanlıkların değişmesiyle sağlanabilir.Örneğin sadece tek öğünde çok fazla kalori tüketerek kilo almaya çalışıyorsanız, bu doğru ve sağlıklı bir davranış olmadığı için kalıcı bir şekilde hedefinize ulaşmanız mümkün olmaz. Bu durumda mevcut düzeninizi değiştirmeniz ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemeniz gerekir. Ancak kilo alma diyeti uygulamaya başlamadan önce ilk aşamada doktorunuza danışarak kilo almanızı engelleyen veya zorlaştıran bir sağlık sorununuzun olup olmadığını anlamalısınız. Örneğin sindirim sistemi bozuklukları, metabolizmanın hızlı çalışmasına neden olan hipertiroidi gibi hormonal hastalıklar, bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları, kilo alma korkusu ve psikolojik rahatsızlıklar ile buna bağlı iştah kesilmesi gibi durumlar, fazladan kalori alımı gerçekleşse bile kilo almayı önleyebilir.

 

KİLO ALMA PROGRAMI

Doğal olarak, danışanlarımdan çoğu kilo vermek için bana geliyor ve kilo alma isteğiyle gelen kişileri anlamakta zorlanıyorlar. Ancak uzman olarak şunu söyleyebilirim, fazla kilolu olmak kadar, beslenme yetersizliğine dayalı zayıflık da tehlikeli bir durumdur ve mutlaka uzman kontrolü gereklidir. Ne yazık ki kilo aldırma programları kolay programlar değildir. Çünkü zayıflığın sebepleri çok komplikedir ve araştırmak gerektirir. Zayıflığın altında yine bir çok rahatsızlık olabilir ve bu tespit hayatınız için de önemlidir. Ya da sadece genetik olarak kilo almama eğilimindesinizdir ve siz şanslısınız, hayatınız boyunca kıskanılacaksınız

Zayıflama nedenleri

1. Vücudunuzun ihtiyaçlarından daha az yemeniz
2. Hipertiroid( tiroit bezinin fazla çalışması)
3. Kanser
4. Bağırsak intölerans ve emilim problemleri, crohn hastalığı ,çölyak v.b.
5. Parazit
6. Depresyon bazı kişilerde kilo almaya sebep olurken, diğerlerinde hızlı kilo verme sebebi olabilir
7. Diyabet (şeker hastalığı)

gibi rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Veya aşırı diyet girişimleri ve kilo verme isteğine bağlı yeme bozuklukları sendromu ( bulimia veya anoreksiya) da sürekli kilo vermeyi tetiklemektedir.

Yetersiz beslenme sonucu gelişen zayıflık durumunda, vücudun ihtiyacı olan besin öğeleri eksik alındığından vücut işlevlerini yerine getiremeyecek; yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon kaybı gibi durumlar oluşmaktadır.

Kilo alırken, vermede olduğu gibi sağlıklı bir yol izlenmelidir.

* Her yarım kilo için 3500 kalori ek alınmalıdır.
* Her besin grubundan alınmalı ve beslenme çeşitliliği sağlanmalıdır. Kan tahlillerinde eksik olduğu tespit edilmiş öğelere ağırlık verilmelidir.
* Yeme miktarı artmadan, kalori artırıcılara yönelmek doğru karar olacaktır.Ancak sağlığı geliştirici olan besinler seçilmelidir. Mesela, salatanıza ceviz badem ve avokado gezdirmeniz kaloride artış yaratacaktır.
* Sıvılar yemekle beraber veya hemen öncesinde tüketilmemelidir
* Kalorisi ve besin içeriği yüksek içecekler hazırlamak da kilo alımınıza yardım edecektir.

Veya en güzeli diplomalı, eğitimli bir beslenme uzmanı ve diyetisyenden destek almak olacaktır.

Randevu veya online programlar için bilgiler ana sayfadadır.

WHATSAPP
RANDEVU FORMU