GEBELİK VE BESLENME

GEBELİKTE BESLENME

Hamilelik bir kadın için çok önemli ve özel bir durumdur. O hep çok seveceğiniz çocuğunuzun gelişiminin 39 – 40 haftalık ilk  ve en önemli kısmı bedeninizde gerçekleşmektedir. Bebeğiniz siz daha gebe olduğunuzu anlamadan hızlı bir gelişim içine girer ve bunun anlamı ise , daha gebe olmadan önce sağlığınızın ve beslenme durumunuzun iyi olması gerekmektedir.

Kısa ve net olarak sadece gebeyken değil, gebelik öncesi sağlıklı bir vücuda sahip olup, düzgün beslenmek, sağlıklı bir gebelik için altın kuraldır.

Gebe kalmayı düşünüyorsanız, kadınlara yönelik özel beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak beslenmeye özen göstermelisiniz.

Sağlıklı gebelik ve sağlıklı bebek için tüm besin öğeleri önemli ve gereklidir. Ancak bazı mineral ve vitaminlerin gebelikte özel önemi vardır.

GEBELİKTE KİLO ALIMI:

Bana en çok sorulan soru ‘gebelikte kaç kilo almalıyız ? ‘sorusudur.

Gebe kalmadan önceki kilonuz bu sorunun cevabı için önemlidir.

Eğer gebe kalmadan önce kilolu bir vücuda sahipseniz şişmanlık derecesine göre uzmanınız bir belirleme yapacaktır.

Normal kilodaysanız 12.5 kg civarında ;

zayıfsanız 14-17 kg arası kilo alımı önerilmektedir.

Ancak bebeğin gelişimi kilo hedefinin belirlenmesinde önemlidir. Kişiye özel kilo hedefi, bebeğin gelişimine göre değerlendirmeye alınabilir.

Gebelik süresince aldığınız kilonun dağılımına bakacak olursak,

bebeğin ağırlığı , artan kan hacmi, ödem,plasenta, amniyotik sıvı, ve süt kanallarından dolayı büyüyen göğüsler ağırlık artışının asıl sebepleridir.

Gebelikte alınan kilo miktarı kadar kilo alma hızı da önemlidir.

Gebeliğin ilk 3 ayı : 1 veya 2 kg artış

Sonraki haftalarda haftada 0.5 kg artış normal kabul edilir.

bebek 3.2-3.5 kg
plasenta 0.5-1 kg
Amniyotik sıvı 1 kg
Göğüsler

Uterus

Kan hacmi artışı

Artan kas dokusu ve sıvı

Vücut yağı

0.5 kg

1 kg

1.5 kg

2-3.5 kg

2.5 kg veya daha fazla

Toplam                                                                  12.5 kg

Eğer bir uzmandan destek almıyorsanız genel bilgi olarak, her zamanki beslenmenize ek günlk 300 kalori alımının gerektiği söylenebilir. Ancak besin kalitesinin yüksek olması önemlidir. Vitamin mineral ve besin içeriği zengin beslenmek şarttır. Yeterli protein ve yeterli karbonhidrat tüketimi önemlidir.

Gebelik süresince proteinin yanında B grubu vitaminleri gereksinimi artar. B12 ve folat en önemlilerindendir. D vitamini ve C vit. gereksiniminde artış vardır.

En önemli B vitaminlerinden biri Folik asittir. Gebelik sırasında kullanılan folat, bebeğinizin omuriliğini oluşturan nöral tüpün gelişimi için zorunludur. Folik asit eksikliği görülen gebelerin bebeklerinde spina bifida gelişmektedir.

Doğurganlık yıllarında günlük folik asit ihtiyacı 400 mikrogramdır. Aşırı folik asit tüketimi, bazı hastalıkları gölgeleyebilir. Takviyeler dikkatli kullanılmalıdır.

En önemli mineraller de demir ve kalsiyumdur. Bu mineralleri yeterli almazsanız, büyüyen bebeğiniz kemiklerinizdeki kalsiyumu ve kanınızdaki demiri kullanacaktır. Doğum yapabilmeniz ve bebeğinize bakıp emzirebilmeniz için depolarınızın dolu olması gerekir.

Beslenmede düzenleme gerektiren en önemli dönem gebeliktir. Bir uzmanla çalışmak için en uygun dönem de gebeliktir.

 

HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne adayının yeterli ve dengeli beslenebilmesi bebek için büyük önem taşır.  Annenin kilo kazanımı bu dönemde önemlidir. Gereğinden az ya da çok kilo alımı bebeğin gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir. Annenin kendi depolarını koruyarak bebeğin beslenmesini sağlamak için beslenme programı uygulamak gereklidir.

Gebelik süreci önemli olduğu kadar emzirme dönemi de büyük önem taşır. Özellikle ilk 6 ay bebeğin sadece anne sütü alması bağışıklık sisteminin güçlendirir. Kimi zaman anne gebelikte aldığı kiloları biran once vermek ister. Uygunsuz zayıflama diyetleri annenin süt verimliliğini azaltır.

Amaç  gebelik ve emzirme dönemine uygun yeterli ve dengeli beslenme programlarını uygulayarak keyifli bir dönem geçirmenizi sağlamak ve bebeğinizi ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olmaktır.

WHATSAPP
RANDEVU FORMU