HASTALIKLARDA BESLENME

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR

Kolesterol, Trigliserit ve LDL seviyelerini ilaç kullanmadan düzeltebileceğinizi biliyor musunuz? Bu tamamen sizin seçimleriniz ve yaşam tarzı değişikliklerinizle ilgili bir durumdur. Doğru besinleri seçmenize, sonuç olarak daha sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamanıza yardımcı olacak kişi bir diyetisyendir. Kardiyoloji dernekleri, doymuş yağ içermeyen ve kolesterol değeri düşük besinleri önermektedirler. Ayrıca bazı öğünlerinizde balık, tofu,bezelye tüketmek kolesterol ve inflamasyonunuzu azaltabilir. Ek olarak düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı kiloda olmak iyi bir kalp sağlığı ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için gereklidir.

Sizinle birlikte, doymuş yağ oranı düşük, trans yağ içermeyen; mono ve omega yağlardan yüksek bir beslenme planı oluşturacağız. Beslenme programınızla birlikte uygun egzersiz programlarına katılmanız sizin için iyi olacaktır.

 

HİPERTANSİYON

Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı problemi yaşayanlarda önerilen DASH( dietary approaches to stopping hypertension) yöntemi dünyadaki bir çok üniversite tarafından kabul görmüş etkili bir yöntemdir.

 

Bu diyetin kan basıncını iki hafta gibi kısa zamanda düzene koyduğu kanıtlanmıştır. DASH yöntemi kilo verme üzerine odaklanmaktadır ve eğer gerek duyulursa beslenmedeki magnezyum, kalsiyum ve potasyumu artırmak için kompleks karbonhidrat meyve sebze ve düşük yağ içeren süt ürünlerini tüketmeyi önermektedir. Kilonuzda %3-9 kayıp tansiyonu 3mmHg kadar düşürmektedir ve bu da belirgin bir düşüştür. Kan basıncınızda %3 lük bir düşüş bile inme riskini %8 kalp krizi riskini de % 5 azaltmaktadır.

 

Bununla beraber, sodyumu( tuz, karbonat v.b.) azaltmanız kan basıncınızı önemli ölçüde iyileştirir ve tansiyon için kullandığınız ilaçların etkisini artırır. Bu öneriler kolaylıkla sizin günlük beslenmenize uyarlanabilir.

Kan basıncı seviyelerinizi ve evre-1 hipertansiyonunuzu( 140-159 mmHg sistolik ve 90-99mmHg diastolik) düşürmek için ilaç kullanmadan önce yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır.

 

DASH prensiplerine uygun beslenme programınızı, hayat tarzınız ve besin tercihlerinizi göz önünde bulundurarak sizinle beraber hazırlayacağız. Şu anki beslenmenizdeki gizli sodyum kaynaklarınızı bulmanıza yardımcı olacak bilgi ve kaynakları sağlayacağız. Birlikte başarılabilir ve sürdürülebilir gerçekçi kilo verme hedeflerini belirleyeceğiz.

 

DİYABET VE BESLENME

Diyabet nedir?

Diyabet hastalığı çeşitli sebeplerden dolayı pankreastan salgılanan insülin hormonunun yanlış çalışması ,eksikliği veya insülin hormonunun işlev görmemesi sonucu gelişen bir hastalıktır. Diyabetin en sık görülen tipleri tip 1 veya tip 2 diyabet dir. Ancak diyabetin alt türleri mevcuttur ve tedavi kriterleri farklıdır. Bu nedenle diyabet özel araştırma ve multidisipliner (çoklu uzman gerektiren tedavi) yaklaşım gerektiren ciddi bir hastalıktır ve çok yönlü tedavi gerektirir. Bu çok yönlü tedavide beslenmenin büyük önemi ve yeri vardır. Ancak yaşam boyu dikkat gerektirdiğinden sadece beslenme listeleri ile yaşamak doğru bir yaklaşım değildir. Yaşam tarzında olumlu değişiklikleri adım adım değiştirmek ve beslenme konusunda donanımlı kişilerden destek almak rahat ve kolay bir geçiş sağlamanın yanında tedavinin de daha kısa sürede etkili olmasına yardım edecektir.

Diyabet beslenmesi sağlıklı beslenme kurallarından çok da farklı değildir ve aslında doğru planlanır ve yaşam tarzına göre dizayn edilirse bu hastalıkla beraber yaşamak oldukça kolaydır. Ancak kulaktan dolma yanlış bilgilerle hareket etmek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diyabette beslenme düzeni değiştirilmeksizin ,sadece ilaç veya insülin tedavisi ile hayatı sürdürmek sık gördüğümüz ancak oldukça tehlikeli bir yaklaşımdır. Çünkü sürekli insülin ve ek ilaçlar sadece anlık kan şekerini düzenlemek için kullanılır ve vücudun dengesini bozarak kilo alışı tetiklerler. Kilo alış trendi ilaç dozlarında sürekli bir değişim ve artışla devam eder. Diyabet hastalığında ise hedef; kan şekerini yeterli düzeyde ilaç ve insülin kullanımıyla dengede tutmaktir. Düzenli, yeterli ve dengeli beslenme ile bu komplike hastalıkla rahatlıkla başetmek mümkünür ve böylece diyabete eşlik eden rahatsızlıkların da önüne geçmek mümkün hale gelecektir.

Beslenme nasıl planlanır?

Öncelikle vücudunuzun gün içinde gereksinim duyduğu besin miktarları belirlenir ve öğünlerde alınması gereken karbonhidrat miktarı kullandığınız ilaçlar ve/ veya insülin miktarlarına göre düzenlenir ve bu miktarlar dengeli bir şekilde güne dağıtılarak hastanın daha rahat yapacağı bir düzende hazırlanır. Burda doğru eğitim verilmesiyle kişi kendi programını düzenleyecek yeteneğe erişir. Haftalık görüşmeler ilk etapta gereklidir. Programa olan adaptasyon ve gerekli eğitimin verilmesiyle görüşme aralığı azaltılabilinir. Kan şekeri hedefleri: Açlık 90-120 mg/dl Tokluk: 120- 180 mg/dl (tokluk kan şekeri seviyesi açlıktan düşük oluyorsa uzmanınızla görüşmeniz gerekmektedir) HbA1C: %7 den az olmalıdır.

WHATSAPP
RANDEVU FORMU