FONKSİYONEL TIP DİYETİSYENLİĞİ HAKKINDA

Fonksiyonel Tıp kavramı insan vücudundaki problemlere bütüncül yaklaşımla çözümler bulmaya çalışan bilimsel tıp akımıdır. ‘Tıp tarihinde zaten uzmanlıklar yoktu! farklılık nedir? geçmişe geri mi dönüyoruz?’ diye düşünebilirsiniz. Durum tam olarak böyle değil tabii. Bu uzmanlıklar ihtiyaç nedeniyle doğmuştur; organlar, sistemler ve hastalıklar tek tek incelenmiş ve artık tıp olgunlaşma dönemine geçerek kazanılan tüm bilgilerle bütüncül çatı altında toplanmaya başlamıştır. belli alanlarda uzmanlaşma tıbbiyede şarttır. Bu sayede organlar sistemler daha iyi anlaşılmıştır .Bu sayede önemli ve ciddi hastalıkların anlaşılması ve tedavisi açısından büyük yol kat edilmiştir.

Ancak günümüzün kronik rahatsızlıkları tek tek organların birbirinden bağımsız tedavi edilmesiyle başa çıkılmayacak şekilde birbirine bağlı ve komplike olmakla beraber verilen ilaçların bazen hastalığı tedavi etmeden sadece semptomları azaltmaya yaradığı görülünce tedavi için farklı bakış açıları geliştirilmeye başlanmıştır. Ve gururla (beslenme uzmanı olduğum için tabii gururla) söylemek gerekir ki bütüncül yaklaşımın merkezinde ‘BESLENME’ vardır.

Beslenme klasik tıp akımının aksine tedaviye yardımcı bir araç olarak değil, tedavi sürecinin kendisi olarak görülmektedir. Bu nedenle fonksiyonel tıpta çoğunlukla yoğun beslenme biyokimyası, besinlerin vücuttaki davranışı, bağırsaklar, mikrobiyata, vitamin mineraller ve gıdaların hastalıklarla ilişkisi üzerinde durulur.

Fonksiyonel tıp diyetisyenliği bu akımın en önemli birimidir. Doğru besin kompozisyonunu hastanın yaşantısına göre hazırlamak ve bunu hastayla paylaşmak diyetisyenin görevidir.

Fonksiyonel veya Bütüncül Tıp yaklaşımına Göre Programlar Nasıl Yürüyor

*öncelikle bulunduğunuz bölgede fonksiyonel tıp hekimi veya diyetisyeni ile iletişime geçebilirsiniz

* özel bir anamnez görüşmesi yapılır. Bu görüşmeyi hekiminiz ayrı diyetisyeniniz ayrı yapacaktır. Hastalıkarınızın gelişim aşamalarını bilmek tedavi için önemlidir.

*hekiminiz sizi çeşitli tahlil ve gerek görürse ileri tetkik dediğimiz özel tahlillere yönlendirecektir.

* sonrası ise uygulama ve tedavi sürecidir.

Tedavi süreci ilaç alıp hemen semptomları azaltmak yerine hastalığın sebepleri üzerine yoğunlaşır.

*Diyetisyeniniz sahip olduğunuz problemlere göre farklı diyetler uygulamaktadır.

Bu diyetlerden biri eliminasyon diyetidir. Amaç sızdıran bağırsağı ve dolayısıyla otoimmün hastalıklara neden olan delinmiş bağırsak bariyerini tekrar onarmaktır.

Vücudumuz mükemmeldir. Aslında kendi kendini tedavi etme, toksinleri temizleme ,yenilenme özelliklerimiz küçümsenemeyecek kadar muhteşemdir. Fakat vücudumuza fazla yükleme yapıp, onun kendisini temizlemesine engel olunca sorunların çıkması bekleniyordu tabii.

Aşırı şeker, yapay glüten katılmış unlarla aşırı pufidik hamurişleri, alkol, antibiyotik kullanımı, sürekli ağrıkesici ve antidepresan kullanımı, gıdalardaki pestisitler ile vücuda yükleme yapıyorsunuz.. Vücut bunları temizlemeye çalışsa da artık vitamini minerali bol beslenmiyoruz, beslensek bile besinlerin içeriği artık çok zengin değil, çok stresliyiz, yeteri kadar oksijenli havalarda bulunmuyoruz, yeterli su içmiyoruz, erken yatmıyoruz, hareket etmiyoruz…..vücudun kendini tamir etmesine de izin vermiyoruz.

İşte bu noktada biz giriyoruz..

WHATSAPP
RANDEVU FORMU