NEDİR ŞU METABOLİZMA HIZI YAHUU..?

Bir çok danışanımın ilk söyledikleri şey ‘metabolizmam çok yavaş! Su içsem yarıyo’  oluyor . Bu cümle size de tanıdık geliyor mu?

Peki gerçekte nedir metabolizma hızı? Niye bu kadar önemli? Metabolizma hızını neler etkiler? Metabolizmayı hıznadırmak için ne yapmalı?

Metabolizma, vücudunuzun yürüttüğü faaliyetlerin tümüdür. Vücudunuz asla durmaz. Sürekli çalışır. Siz uyusanız bile. Hatta uykuda tamir ve yenilenme işlerini yapar.

Metabolizma hızı, ise vücudunuzun çalışırken ne kadar enerji harcadığıdır. Bazal metabolizma hızı ise uyku halindeki vücudun hızıdır.Yani iç organların ve vücudun çalışması için gereken minimum enerji düzeydir. Vücuda bu enerji yediğiniz içtiğiniz gıdalardan sağlanır

Metabolizma hızını ölçmenin birkaç farklı yolu var. Biz uzmanlar, yağ kas ve metabolizma hızınızı, hatta biyolojik yaşınızı ölçen cihazlara sahibiz.

Gelelim metabolizma hızının kiloya etkisine;

Metabolizmanız yavaşsa, vücudunuzun çalışması için daha az enerji gerekir. Yani vücudunuz ekonomik çalışır. Vücudunuzun çalışması için az bir yiyecek yeterlidir . Kontrollü yemez,  midenizle hareket ederseniz , ihtiyacınızdan fazla aldığınız enerjiyi MAALESEF vücudunuz YAĞA çevirir.

Metabolizmanız hızlıysa, çok ŞANSLISINIZ!!. Çünkü vücudunuz çalışırken çok enerji harcar ve dolayısıyla yemeye ihtiyacınız daha fazladır. Yaniii hep hayal edilen şey, YİYİYOR AMA KİLO ALMIYOR grubundasınız. Ancak size kötü bi haberim var, bu hep böyle devam etmeyebilir. Çok yemeye alışan siz, birden bire neye uğradığınızı şaşırabilirsiniz.

Metabolizma hızını neler etkiler?

·         Vücudunuzdaki kas dokusu arttıkça metabolizma hızlanır. Yağ arttıkça metabolizma yavaşlar. Yani kası arttırmaya bakalım.
·         Yaşla beraber metabolizma yavaşlar.
·         Açlık, çok düşük kalorili beslenme veya iki öğün arasındaki sürenin uzaması metabolizmayı yavaşlatır.
·         Hormon düzensizlikleri; tiroid hormonlarının yetersizliği (hipotiroid) metabolizmayı yavaşlatır, menopozla beraber metabolizma yavaşlar. Bu tarz hormon bozukluklarında hormone tedavisiyle beraber spor şarttır.
·         Metabolizmayı cinsiyet de etkiler. Erkekler doğuştan kadınlara gore daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Çok yazık….
·         Bazı besinler geçici olarak metabolizmayı hızlandırır.

Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

·         Metabolizmayı kalıcı olarak hızlandırmanın tek yolu kas dokunuzu artırmaktır. Diğer tüm çözümler metabolizmayı kısa bi sure için hızlandırırlar.
·         Protein, yeşil çay ,kahve , yeşil kahve, posalı gıdalar( kabuklu meyveler,çiğ sebzeler ve kepekli –tam tahıllarda ve kurubaklagillerde), chilli ve biber, metabolizmayı hızlandırır.
·         2-3 saat aralıkla küçük ve sağlıklı öğünler metabolizmayı hızlandırır. Tabii doğru gıda yerseniz…

Vee tabii ki su içmek. Ama bu suyun pH sının 8 den yüksek olması gerek. 2 lt kadar içilen ph sı yüksek su ( hazır solüsyonları kullanmayın içinde ne olduğu belli değil. Siz en iyisi aldığınız suyun PH sına bakın) kilo verişinizi kolaylaştıracak,proteinden gelen asit seviyesini dengeleyecektir.

WHATSAPP
RANDEVU FORMU